Co jedzą polacy nad morzem?

Restauracje w nadmorskich miejscowościach są bez wątpienia zróżnicowane zarówno pod kątem wystroju, jak i serwowanego menu.

W Gdańsku niezwykle popularną, a zarazem lubianą restauracją jest Chleb i Wino serwująca przepyszne dania kuchni włoskiej. Z kolei w Świnoujściu prym wiedzie lokal o nazwie Promenada Baltic Park Molo, która swoją ofertę opiera o dania kuchni polskiej. Odwiedzając Ustkę, bez wątpienia warto wybrać się do restauracji COLUMBUS Tawerna. Z kolei przepyszne posiłki w Gdyni można zjeść, odwiedzając lokal Oberża 86.

Jedzenie nad polskim morzem – czym się charakteryzuje?

Potrawą, jakiej wiele osób nie pomija, wybierając się na wypoczynek nad polskie morze, jest smażona ryba. Pomimo faktu, że ceny w niektórych przypadkach mogą być nieco wygórowane zwłaszcza w sezonie, można znaleźć również miejsca ze znacznie bardziej przystępnymi pod względem cenowym propozycjami.

Wszystko w tym wypadku zależy od oblegania danej miejscowości, umiejscowienia lokalu, jak i okresu, w jakim jest on odwiedzany.

Popularne dania serwowane w nadmorskich miejscowościach

Niezwykle popularną propozycją chętnie wybieraną przez polskich turystów jest smażony dorsz podawany wraz z frytkami i tradycyjną surówką.

Nieco szybszym w przygotowaniu, a zarazem tańszym rozwiązaniem będzie zapiekanka. Polacy niezwykle często na deser wybierają gofry najczęściej podane z bitą śmietaną. Dodatkowo lato i wysokie temperatury w tym okresie sprzyjają jedzeniu włoskich lodów zwanych potocznie świderkami. W przypadku przystawek również główną rolę najczęściej odgrywa ryba. Może to być śledź lub np.:. Tatar z łososia.

One thought on “Co jedzą polacy nad morzem?

Dodaj komentarz