Nad Bałtykiem ryb jest sporo, ale… Ryba to obowiązkowe menu nad Morzem Bałtyckim. Niestety, Polacy wybierają rybę i frytki, czasem do tego dorzucą surówkę. Ryba jest panierowana i smażona, a takie dnie ma wiele kalorii, zawiera nawet 1000 kalorii, czyli jest prawdziwą bombą kaloryczną.
Ryby które warto zjeść nad Morzem Bałtyckim
Lepiej wybrać inne rybne dania. Smażone ryby wcale nie są zdrowe. Są smaczne, ale często są smażone na starym tłuszczu, a to jest bardzo szkodliwe. Poza tym taki zestaw może kosztować nawet 100-120 złotych na osobę, a to bardzo dużo. O wiele lepsze jest kupienie ryb z kutra, od rybaka, i samodzielne ich usmażenie w wynajmowanym pokoju – o ile są naczynia i jest kuchenka, na której takie dania można swobodnie usmażyć.
Smaczna rybka z restauracji nadmorskiej
Niektóre restauracje oferują różnorodne dania rybne, a wśród nich:
- zupy rybne
- gulasz rybny
- pierogi z rybnym nadzieniem
- paprykarz rybny
- ryby duszone
- ryby gotowane na parze
- ryby w galarecie
Jeśli wybór dań jest szeroki to warto zajrzeć do takiej restauracji. Smażona ryba nie powinny być jedynym daniem restauracji nad morzem. Konsumenci mają do wyboru ryby morskie, łowione w jeziorach, polskie lub z innych krajów. Warto po takie ryby sięgać i nasycić się nimi naprawdę doskonale.
Smakowite dania są rekomendowane wielu osobom, a cała rodzina powinna chociaż kilka razy zjeść rybne danie. Dla smaku oraz aby dostarczyć organizmowi dobrych składników odżywczych. Ryby obfitują w kwasy Omega3, a to oznacza, że są bardzo zdrowe. Mocno panierowana ryba jest niezbyt zdrowa- obciąża żołądek, a panierka stanowi jej dominującą część. Zdecydowanie lepiej wybrać rybę, która nie ma na sobie takiej panierki i jest smaczniejsza.